Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

5

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Податкова інформує

Запроваджено акцизні марки нового зразка (11.09.2013р.)

Постанова КМУ від 03.07.2013р. № 474 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 р. № 1251 і від 13 березня 2013 р. № 188» з 1 вересня 2013 року запроваджено марки акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв і тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва. Зазначені марки мають додаткові рівні захисту. Для продукції, виробленої в Україні, зазначається код регіону виробника. Марки для тютюнових виробів містять позначення - з фільтром чи без фільтру.

Нагадуємо, у зв’язку з веденням в дію марок акцизного податку нового зразка переклеювати акцизні марки на алкогольні напої та тютюнові вироби, що перебувають в обігу не потрібно, вони знаходяться в обігу до повної реалізації виробів в межах терміну придатності для споживання.

 

В Миргородському регіоні легалізовано працю

70 найманих працівників (11.09.2013р.)

Спільна та скоординована робота органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та органу Міндоходів в питаннях легалізації зарплати, яка активно проводиться в регіоні, дає змогу посилити соціальний і правовий захист громадян. За результатами проведених перевірок протягом січня - серпня поточного року легалізовано працю 70 найманих осіб, яку місцеві роботодавці використовували у своєму бізнесі без оформлення трудових відносин.

Проведення таких перевірок є результативним, як для місцевої скарбниці, так і в основі дотримання соціальних гарантій в оплаті праці громадян. Адже за цей період часу легалізовано 55,1 тисяч гривень заробітної плати, з якої відповідно сплачено до бюджету 7,7тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб.

 

Екологічний податок за утилізацію автомобілів запроваджено

з 1 вересня 2013 року (11.09.2013р.)

Законом України „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм” від 04.07.2013 р. №422-VII, який набрав чинності з 1 вересня 2013 року, запроваджено справляння зазначеного податку та внесено ряд змін до розділу VІІІ Податкового кодексу України „Екологічний податок”.

Новий податок будуть сплачувати особи, що імпортують, виробляють транспортні засоби (ТЗ) або придбавають їх у деяких осіб, яких було звільнено від сплати цього податку (зокрема, у дипломатичних представництв, консульських установ, міжнародних організацій, їх співробітників та членів їх сімей).

Базова ставка податку на утилізацію легкових авто та кузовів до них становить 5500 грн, а на інші ТЗ (зокрема, автобуси, вантажні, вантажопасажирські авто) - 11000 грн. До базових ставок передбачено ряд коефіцієнтів у залежності від об’єму двигуна/маси та від того, новий ТЗ чи використовувався раніше.

При цьому, деякі платники податків звільнені від сплати екологічного податку на утилізацію. Так звільняються від сплати цього податку імпортери, вітчизняні виробники ТЗ, які прийняли на себе зобов`язання забезпечити утилізацію знятих з експлуатації вироблених ними ТЗ. Якщо вироблені ТЗ експортуються за межі України, то сплачувати екоподаток за них не потрібно. Також зможуть користуватися преференціями особи, які придбаватимуть на території України ТЗ, які були вперше зареєстровані до 01.09.13 р.

Слід зауважити, що існує ще низка пільг, в тому числі для імпортерів ТЗ, закріплених статтею 240.6 Податкового кодексу України.

 

Останній день сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності закінчується 13 вересня(11.09.2013р.)

Відповідно до норм Податкового кодексу України платники збору за провадження торговельної діяльності, діяльності з надання платних послуг сплачують збір щомісяця не пізніше  15 числа, який передує звітному місяцю.

Враховуючи, що в вересні поточного року останній термін сплати припадає на вихідний день, то щоб уникнути штрафних санкцій необхідно завчасно подбати про сплату збору.       

 

13 вересня закінчується строк подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування! (11.09.2013р.)

До уваги платників податків! Відповідно до норм ст.298 Податкового кодексу України приватні підприємці, які прийняли рішення працювати в четвертому кварталі 2013 року на спрощеній системі оподаткування, подають відповідну заяву до територіальних органів Міндоходів не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Нагадуємо, суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування  один раз протягом календарного року.

 

Платники єдиного податку першої та другої груп в податковій декларації відображають нараховані до сплати щомісячні авансові внески (11.09.2013р.)

Відповідно до Податкового кодексу України із змінами та доповненнями платники єдиного податку першої та другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Нарахування авансових внесків для фізичних осіб – підприємців - платників єдиного податку першої і другої груп здійснюють органи державної податкової служби на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

В річній податковій декларації платник єдиного податку відображає нараховані до сплати щомісячні авансові внески, незалежно від фактично сплаченої суми єдиного податку у вигляді авансового внеску за звітний період.

 

Повір у себе, у серці надію тримай (11.09.2013р.)

Перший заступник начальника Миргородської ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області Вікторія Миколаївна Майборода 5 вересня відвідала відому на всю Україну Великосорочинську санаторну загальноосвітню школу-інтернат та взяла участь в урочистих заходах присвячених Дню знань.

Особливістю навчання у школі-інтернаті є те, що, на відміну від звичайних шкіл, тут основою дитячого колективу є різновікові групи дітей, які моделюють сім’ю. А сім’я будується за принципами сімейної належності, психологічної сумісності, взаємної прихильності та добровільності. Саме піклування та відповідальність одне про одного і є тією головною силою, що об’єднує старших і менших дітей у дружну сім’ю. І якщо в народі говорять, що дітям важко звикати до умов проживання в інтернатних закладах, та це ні в якій мірі не стосується дітей даної школи, бо девізом усього колективу, як дітей, так і педагогічного колективу, стали слова: «Повір у себе, у серці надію тримай, сили прийдуть до тебе, тому руки не опускай». Дивлячись на усміхнені обличчя вихованців відчувається, що тут працюють віддані своїй справі люди, які зуміли створити для дітей комфорт і відчуття справжнього дому, де їх люблять і захищають.

Звертаючись до дітей, вчителів та гостей Вікторія Миколаївна привітала із Днем знань, святом, із якого для кожного з нас починається дорога в майбутнє. Зазначила, що тільки завдяки знанням людина може розвиватися та будувати справжнє громадське суспільство. Тому, сьогодні перед дорослими стоїть важка, але приємна задача – навчити дітей здобувати знання, не бути байдужими до людських проблем. «Я бажаю всім діткам міцного здоров’я, впевненості у власних силах. Хай шкільні роки для вас будуть  найцікавішими і радісними, а знання даються легко та із задоволенням. Будьте активні в усіх починаннях, які роблять кращими наше життя. Дивлячись на вас, вірю, що усі ваші найзаповітніші мрії збудуться».

У власному виконанні вихованці школи-інтернату подарували своїм гостям та вчителям святковий концерт.

 

11 вересня 2013

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Податкова інформує

ШАНОВНІ ПІДПРИЄМЦІ! (30.09.2013р.)

Уже традиційно у першу неділю вересня, згідно з Указом Президента України, у нашій державі відзначається День підприємця. Це свято запроваджене з урахуванням великої ролі підприємництва у здійсненні економічних реформ в Україні, вирішенні соціально-економічних проблем. Злагода та порозуміння між тими, хто збирає податки, і тими, хто їх сплачує є важливим чинником фінансової стабільності нашої держави. Саме тому зусилля Уряду в цілому та Міністерства доходів і зборів  зокрема спрямовані на підвищення конкурентоспроможності національної економіки, формування сприятливого бізнес-клімату,  підтримку приватної ініціативи, запровадження простих і зрозумілих, а головне стабільних правил ведення бізнесу, якісного сервісу для громадян і підприємницьких кіл. Взявши курс на сервісне обслуговування платника ми сподіваємося на подальше зміцнення партнерських відносин та  покращення бізнес-середовища.

Зі святом Вас, шановні підприємці.

Оптимізму і невичерпної наснаги Вам у праці. Нехай кожна започаткована справа буде вдалою і успішною. Щастя, здоров’я і благополуччя Вам і Вашим родинам!

З повагою, Наталія Молочко,
 начальник Миргородської ОДПІ
ГУ Міндоходів у Полтавській області

 

ОСТАННІЙ ДЕНЬ СПЛАТИ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ (29.08.2013р.)

До уваги платників податків! 30 серпня 2013 року останній день сплати податкових зобов’язань за липень:

- податкових зобов’язань з фіксованого сільськогосподарського податку;        

- земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (крім громадян);

- збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства;          

- податку на додану вартість платниками, які звітуються щомісяця.

Щоб уникнути штрафних санкцій, подбайте про своєчасність сплати.

 

ПРО АДМІНІСТРУВАННЯ ЄСВ ПІД ЧАС ОСОБИСТОЇ ЗУСТРІЧІ З БІЗНЕСОМ  (28.08.2013р.)

Днями в приміщенні Миргородської ОДПІ відбулася зустріч начальника Миргородської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Полтавській області Наталії Молочко з представниками Пенсійного фонду України в місті Миргород та Миргородському районі, Відділу державної виконавчої служби Миргородського міськрайонного управління юстиції, малого та середнього бізнесу. Під час зустрічі обговорювали тему: «Перехід єдиного соціального внеску до Міністерства доходів і зборів України.Відкриваючи захід Наталія Молочко повідомила про те, що Міністерство доходів і зборів України постійно працює над впровадженням механізмів зниження адміністративного навантаження, надання високоякісних сервісів для платників податків серед них «єдине вікно» електронної звітності, дізнайся більше про свого бізнес партнера, інтерактивний сервіс „Пульс” працює цілодобово та багато інших. Так нещодавно розпочав роботу в тестовому режимі «електронний кабінет» платника податків, який почав свою роботу в тестовому режимі.

Як було зазначено, адміністрування єдиного соціального внеску, відповідно до Указу Президента України, відтепер підпорядковане Міністерству доходів і зборів України. Незабаром платники податків будуть подавати звітність по ЄСВ до органів Міндоходів. Тако ж  Наталія Молочко звернула увагу присутніх на те, що в Центрі обслуговування платників податків Миргородської ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області суб’єкти господарювання зможуть отримати кваліфіковану допомогу не лише по податковому та митному законодавству, а також і питаннях адміністрування ЄСВ.

Під час заходу обговорювались  напрямки роботи Міністерства доходів і зборів у 2013 році. У планах якого стоїть зменшення податкового тиску, покращення умов для ведення бізнесу, а також удосконалення роботи Центру обслуговування платників податків з метою задоволення вимог сучасності.

 

ОНОВЛЕНО ДЕРЖАВНИЙ РЕЄСТР РЕЄСТРАТОРІВ РОЗРАХУНКОВИХ ОПЕРАЦІЙ (27.08.2013р.)

Наказом Міністерства доходів і зборів України від 02.08.13 №317 оновлено Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. Для зручності платників податків до переліку сертифікованих приладів додано ще 9 моделей, всього користувачам касової техніки запропоновано 62 моделі реєстраторів, які  відповідають сучасним вимогам та забезпечують передачу контрольно-звітної інформації до органів доходів і зборів в електронній формі.

Нагадуємо платникам податків, що відповідно до Закону України №5518 від 06 грудня 2012р. «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» починаючи з 1 січня 2013 року користувачі касової техніки повинні звітувати до органів Міністерства  доходів і зборів в електронному вигляді. Саме для цього реєстратори розрахункових операцій мають бути оснащені електронними стрічками, на яких формуватимуться копії розрахункових документів і фіскальних звітів. Один раз на добу цей звіт автоматично передаватиметься до серверу обробки інформації міністерства.

З повним переліком реєстраторів розрахункових операцій, які включені до Державного реєстру, можна ознайомитися на веб-порталі Міндоходів (http://minrd.gov.ua/...>http://minrd.gov.ua/...).

Шановні планики податків, не відкладайте переоснащення реєстраторів розрахункових операцій на останні дні.

 

ВРАХОВУЄМО ЗМІНИ ВОПОДАТКУВАННЯ ДОХОДІВ ВІД ПРОДАЖУ ВЛАСНОЇ СІЛЬГОСППРОДУКЦІЇ (23.08.2013р.)

Відповідно до норм Податкового кодексу України (зі змінами та доповненнями), з 01 січня 2013 року до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включатимуться доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом для ведення :

- садівництва та/або для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільгосппродукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу с/г продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 га. При цьому розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці 2 пп.165.1.24 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу України, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.

Якщо ж розмір зазначених земельних ділянок перевищує 2 га, дохід від продажу с/г продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Також нагадуємо, що власник с/г продукції повинен мати довідку із сільської (селищної) ради про наявність у нього земельних ділянок, копія якої надається податковому агенту при продажу йому с/г продукції.

29 серпня 2013


5


  Закрити  
  Закрити